Zoals vaste kijkers weten hebben wij een AB test gedaan met twee identieke zonnepanelen. De één hebben we schoongemaakt en de ander niet.
Wat zijn de resultaten die we hebben kunnen ontdekken en hoe zijn de panelen na een heftige regenbui en zelfs meerdere regenbuien? Hierbij onze bevindingen.
Even voor de duidelijkheid. De twee panelen liggen naast elkaar, onder dezelfde hoek.
Ook hebben de panelen voor de schoonmaakbeurt altijd gelijkwaardige opbrengstcijfers gehad zodat we een reële vergelijking kunnen maken.
Op 5 juni is één paneel schoongemaakt. Het ene paneel is schoongemaakt met regenwater en het andere paneel niet. Wanneer we naar de opbrengst per dag kijken dan valt het op dat het schoongemaakte paneel per dag nauwelijks meer kWh oplevert. Het zijn zeker geen opzienbarende cijfers.
Op 20 juni is het heel hard gaan regenen. Zelfs met code oranje.
De vraag is natuurlijk: 'is het niet schoongemaakte paneel in zijn geheel schoongespoeld na die heftige regenbui' en
'hoe is de verhouding in opbrengst van de panelen na die regenbui?'
Laten we eerst even kijken of het niet schoongemaakte paneel werkelijk geheel is schoongespoeld. Dit is het beeld van de panelen na deze heftige regenbui.
Wat je ziet is dat er nog steeds wel iets verschil zit tussen de panelen. Het schoongemaakte paneel is iets schoner.
Het vreemde is wanneer we naar de cijfers kijken dat de opbrengstcijfers ineens iets gunstiger zijn voor het schoongemaakte paneel. Dit is tegenstrijdig met wat je zou verwachten. Maar wellicht is het niet schoongemaakte paneel iets vervuild geweest met bladeren door de wind of iets dergelijks. Mijn collega was toen op vakantie dus we hebben hier jammer genoeg geen beeld van.
In de opvolgende dagen is er meer regen gevallen en na een aantal regenbuien is het uiterlijk verschil tussen de panelen bijna gelijk. Maar ook na deze regenbuien zien we weinig verschil in opbrengst.
In de vorige vlog zagen we kort na het schoonmaken een behoorlijk verschil in opbrengst op tussen de panelen. Dat was een meting van het opgewekt vermogen op dat moment en niet de gemiddelde opbrengst van de gehele dag. Het kan zijn dat er door het schoonmaken toch nog een temperatuur verschil is geweest tussen de panelen wat deze waardes heeft veroorzaakt.
Wanneer we gaan kijken naar de opbrengsten per dag per paneel dan moet ik eerlijk zeggen dat ik het verschil tussen beide panelen niet echt heel erg groot vindt. Na 1 kleine maand 2,58 kWh. Een 4,6 % meer opbrengst. Waarvan het grootste gedeelte waarschijnlijk zal zijn veroorzaakt door bladeren op het vuile paneel.
Wat is nu slim? Gevoelsmatig zou ik zelf na zo'n sahara wind wanneer de panelen met veel zand zijn bedekt, de panelen echt wel willen schoonmaken. Zeker wanneer het daarna nog een lange periode droog blijft. Maar mijn collega geeft terecht aan dat het verschil te minimaal is en dat zijn installateur dit hem sowieso had afgeraden dit te doen in verband met de coating van de panelen. En zo zie je maar weer dat iedereen zelf moet doen waar die zich prettig bij voelt.
Voor ons zelf heeft deze simpele praktijktest zeker wel wat inzicht gegeven of we ons nou heel erg druk moeten maken over panelen die iets vervuild zijn. Ja niet dus. Toch wel een geruststellend gevoel toch?
Ik hoop jullie met deze eenvoudige test weer wat meer inzicht en gemoedsrust te hebben gegeven. Tot de volgende keer.