Naast de 8 panelen die ik al heb liggen wil ik 6 zonnepanelen extra aanschaffen om mijn eigen verbruik beter af te kunnen dekken. En wat blijkt: ik krijg geen reactie op mijn aanvraag want 6 panelen is niet echt interessant voor een installateur. Kortom, er zijn op dit moment gewoon te weinig handjes om aan al die vraag te kunnen voldoen. (Dus niemand wil het doen, niemand wil daar tijd voor vrij maken of de prijs is giga hoog.) De enige oplossing is dus: “We gaan het gewoon zelf doen”
Wat is nou de reden om zelf de panelen te gaan leggen? Ten eerste natuurlijk financieel. Want het scheelt al snel duizenden euro's. Laat ik dat even grof uitrekenen.
Als ik deze 6 panelen laat leggen dan ben ik tegen de 5000 duizend euro kwijt. Even heel grof weer op een bierviltje: Met een opbrengst van 2200 kWh en een looptijd van 15 jaar is dat zo'n € 0,15 per kWh.
Wanneer ik ze zelf ga leggen dan zijn de kosten rond de 2,6 duizend euro en met een gelijke looptijd is dat € 0,08 per kWh. Dat scheelt dus gigantisch. Ik heb de panelen dus vele malen sneller terugverdiend. Bovendien kan ik het installeren van de panelen zelf inplannen want ik wil ze nu. En omdat ik vrij eenvoudig bij de plek kan waar ik de panelen wil leggen is dat ook nog goed te doen.
Mijn situatie. De situatie is zo dat ik naast ons huis een soort van overkappingsidee hebt zonder dat deze is overkapt. Eigenlijk een soort van een heel stevige pergola die heel veel gewicht kan dragen. Een plek die goed te bereiken is waar ik nog 6 tot 9 panelen kwijt kan. Omdat mijn vrouw de lichtinval in ons huis via het zijraam niet wil kwijtraken kies ik er voor om me te beperken tot 6 panelen die ik eventueel later kan aanvullen met nog eens 3 panelen.
Waar heb ik mee te maken? De ligging is het westen. Dit houdt in dat ik ongeveer 30% minder opbrengst zal hebben dan op het zuiden. Ook zie je dat het ene paneel eerder zal worden aangelicht door de zon dan de ander en dat er in de avond schaduw op de panelen komt door bomen. De schaduwval verschilt dus per paneel.
Bij de aanleg van zonnepanelen kan je kiezen uit 3 verschillende methodes. De string-oplossing, een oplossing met optimizers en de oplossing met micro-omvormers. Welke systeem is nou slim om te kiezen?
De schaduwval is in onze situatie per paneel verschillend. Dit zorgt er voor dat de string-oplossing afvalt. Deze is alleen handig wanneer alle panelen evenveel worden aangelicht. Het nadeel van een string-oplossing is dat je niet kan zien welk paneel een probleem geeft wanneer je een probleem hebt. Je zal dan ieder paneel moeten uittesten. Maar een eenvoudige string methode is overigens wel de goedkoopste oplossing.
Dus blijft er nog over de omvormer met optimizers optie of de micro-omvormer oplossing. De micro-omvormer is de laatste tijd heel populair omdat er op de micro-een langere garantie periode wordt gegeven, een hogere opbrengst zouden genereren en dat deze behoorlijk flexibel zijn wanneer je het aantal panelen wilt uitbreiden. Een micro-omvormer zet namelijk gelijk de gelijkstroom van een paneel om in wisselstroom. Dat is wat ook uit jouw stopcontact komt. Toch zit ook hier een addertje onder het gras.
Alle panelen liggen natuurlijk buiten. En buiten heb je nou eenmaal knaagdieren die net spidermen zijn. Het kan dus voorkomen dat knaagdieren aan kabels gaan knagen. Denk maar aan je konijnen in de huiskamer. Dit geld trouwens voor beide systemen. Deze info heb ik trouwens van zeer gerenommeerde installateurs.
De nieuwste string omvormers met optimizers zijn beveiligd tegen flambogen, hoge stromen, hoge temperaturen en andere storingen zoals stroringen veroorzaakt door het knagen. En schakelen zichzelf af zodat er geen vlamboog meer kan ontstaan. Want elke optimizer levert in dat geval dan maar 1volt.
Maar bij micro-omvormers heb je een AC kabel / de gewone wisselstroom kabel. Knagen aan zo'n kabel kan tot vonken leiden. Zeker wanneer er dan ook nog eens vogels gaan nestelen onder je dakpannen dan kan er brand ontstaan. En brandgevaar wil ik ten alle tijden zien te voorkomen. Ik ben ondertussen al een aantal installateurs tegengekomen die om die rede geen micro-omvormers meer installeren. Maar hierover zullen de meningen in het land absoluut verdeeld zijn. Ik zelf kies toch even voor de veiligheid.
Voor mij blijft dus het systeem over met een omvormer in combinatie met optimizers.
Op dit moment zijn er heel veel merken en smaken op de markt en voor een leek is het bijna geen doen om hieruit te kiezen.
Volgende keer vertel ik welk merk ik heb gekozen en welk type paneel en waarom.
Wil je mijn installatietocht blijven volgen, abonneer je dan op dit kanaal. En tot de volgende keer!