Laatste ontwikkelingen op accugebied

Iedereen voelt op zijn klompen aan dat er een enorme ontwikkeling zit in accuopslag. De ene uitvinding volgt de ander op in het nieuws maar dat wil nog niet zeggen dat deze accu's morgen op de markt verschijnen. De belangrijkste factor is vaak hoeveel geld er in een ontwikkeling wordt gestoken en door wie. Wat zijn nu de belangrijkste ontwikkelingen van dit moment en wanneer kunnen we die nou eigenlijk verwachten? 

Laten we daar eens naar kijken

De nieuwste innovaties richten zich vooral op prestaties, veiligheid en duurzaamheid. Wat zijn nu de belangrijkste ontwikkelingen die we in de gaten moeten houden en waar wordt het meeste geld in geïnvesteerd?

Solid-State Batterijen

Allereerst roepen een aantal grote partijen zoals Toyota, Volkwagen en Mercedes al jaren over de ontwikkeling van solid-state batterijen waarmee een bereik gehaald moet kunnen worden van 1200 km en die een oplaadtijd van slechts 10 minuten hebben. De lancering verwachten ze rond de 2027 maar een massaproductie valt pas te verwachten rond 2030. Hier gaan miljarden in om.

Sodium-Ion Batterijen

BYD, een grote speler in de elektrische voertuigen-markt heeft een fabriek geopend voor de massaproductie van natrium-ion batterijen. De grondstoffen van deze batterijen zijn veel goedkoper, leveren daarnaast betere prestaties op bij koude temperaturen en ze zijn veiliger. Maar er zitten ook wat nadelen aan zoals een lagere energiedichtheid en een kortere levensduur. 

Flow Batterijen

Er wordt momenteel veel geld gestoken in de Flow batterij. Hierbij wordt de energie opgeslagen in vloeibare elektrolyten vooral bedoeld voor langdurige energieopslag.

Dit is ideaal voor grootschalige energieopslag, met name voor hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Voor de particuliere markt is dit natuurlijk niet  interessant omdat deze vorm van opslag juist gaat om grootschalige energieopslag.

Ultracondensatoren (https://www.skeletontech.com/ultracapacitor-technology)

Goed voor toepassingen die snelle ontladingen en herladingen vereisen. Ze hebben een lange levensduur en zijn het meest geschikt voor specifieke industriële en transporttoepassingen. Grote partijen zoals Maxwell investeren veel geld in deze techniek.

Een partij als CATL, die heeft een leiderspositie in en batterijmarkt. Zij introduceren straks de Shenxing-batterij. Dit is een lithium-ijzer-fosfaat (LFP) batterij. In eerste instantie weer bedoeld voor de transportmarkt.

Er zijn dus veel ontwikkelingen op de batterijmarkt waar heel veel ontwikkelingsgeld in wordt gestoken. Maar het zal nog vele jaren duren voordat andere technieken beschikbaar worden voor de gewone consument. Allereerst zullen namelijk de grote industrieën worden bedient, zoals de auto industrie. Wij als consument zullen wel even moeten wachten.


Wat je ook ziet dat er nog steeds heel veel geld gestoken wordt in het doorontwikkelen van de huidige LiFePO4 accu's. Deze batterijen zullen zeker de aankomende jaren de toon blijven voeren.


In het HomePowerSystem zitten de LiFePO4 accu's. De meest veilige accu's op dit moment die wel 6000 cycli aankunnen. Trouwens de Victron omvormer die hierin worden gebruikt kunnen met veel soorten accu technieken samenwerken.


Wil je hier meer over weten ga dan even naar onze site.


Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de markt? Abonneer je op ons kanaal en van een duimpje wordt ik blij! Tot de volgende keer.