De situatie is dat op een koude winterdag de temperatuur in mijn werkkamer is gedaald naar 10 tot 11 graden. De ene dag heb ik mij verwarmd met een airco en de andere dag heb ik mij lokaal verwarmd met infrarood panelen. Wat zijn nou mijn bevindingen? Wat werkt er nou prettig? Wat is het stroomverbruik over een gehele dag? En wat is nou een goede investering? Nou dat is nou precies wat ik deze week heb onderzocht.
Ja dan kom ik 's ochtends binnen op mijn werkkamer en dan vriezen mijn vingers er af. 10-11 graden. Gelukkig kan ik de test doen tussen de ruimte opwarmen met de airco of mij lokaal verwarmen op mijn werkplek met infrarood.
In beide test situaties zet ik 10 minuten voordat ik op mijn werkkamer kom alvast de airco of de infrarood panelen aan. Wanneer ik dan bovenkom bij de airco test dan is de airco nog druk bezig de ruimte op te warmen. Dan hoor je de ventilator van de binnenunit goed werken. Maar al snel is de ruimte goed opgewarmd. Rond de 20 graden. De plaats waar het bij mij koud blijft is onder het bureau. Maar dat heeft ook te maken met waar het die is opgesteld. Vandaar dat ik een extra infrarood bureau paneel onder mijn tafel heb gemonteerd. Omdat mijn werkkamer op zolder is en ik een puntdak heb voel ik wel dat de warme lucht naar boven stijgt. Wanneer ik dan opsta dan voel ik dat heel duidelijk. Zeker wanneer je vanuit de benedenverdieping naar boven loopt dan loop je echt die warme wolk in.
Bij infrarood is dat geheel anders. Wanneer je dan de ruimte in komt dan is het stil. Maar de temperatuur is natuurlijk ook nog rond de 11 graden. Wanneer je dan op je werkplek gaat zitten is het niet koud maar ook niet heel warm. Mijn bureaublad voelt al wel warmer aan door de infraroodstraling. Dus terwijl het in je werkruimte 11 graden is kan je gewoon werken. Ja dat blijf ik toch wel heel bijzonder vinden. Mijn vingers bleven wel wat langer kouder moet ik eerlijk zeggen.
De ruimte zelf wordt langzaam ook iets warmer. En ik merk hoe warmer de ruimte wordt des te comfortabeler het ook voelt voor mijzelf.
Maar dan iets over kosten. Mijn airco verbruikt ongeveer een 3,5 kWh aan energie op een echt koude dag. Met een 750 watt paneel boven mij continu aan en een 90 watt bureau paneel zit ik voor een dag op ongeveer 6,4 kWh. Dus infrarood verbruikt meer stroom en is veel duurder zou je zeggen. Nou dat is wel heel kort door de bocht want een beetje airco kost met installatie al snel een 2200 euro en twee goede infraroodpanelen met thermostaat rond de 650 euro. Dat is dus een verschil van rond de 1500 euro.
Even hypothetisch
Stel dat je ruim drie maanden per jaar in een werkkamer komt van 11 graden (dat is natuurlijk wel heel koud) Dan is een airco rond de 107 euro goedkoper in energiekosten per jaar op basis van de prijs van stroom met het prijsplafond. Maar door de hogere aanschafprijs van een airco duurt het bijna 14 jaar voordat je dit hebt terugverdiend. Bedenkt daarbij dat infraroodpanelen geen onderhoud nodig hebben, en met een airco zal je over zo'n lange periode dat zeker wel eens gaan meemaken. Zo kan het kwartje weleens de geheel andere kant opvallen. Maar ook wanneer jezelf je eigen stroom opwekt maakt het hogere stroomverbruik van de panelen veel minder uit.
Aan de andere kant verwarmt een airco wel de gehele ruimte en kan deze natuurlijk ook nog eens koelen. En dat kan van hele grote waarde zijn in de zomer. Zoals bij mij op zolderwerkkamer. En zo zie je maar dat iedereen gewoon zijn eigen keuze moet maken afhankelijk van de situatie.
Maar wat vind ik nou zelf? Ik verbaas me er eigenlijk over dat ik het best wel prettig vind werken met infrarood panelen. Geen geluid aan mijn hoofd en het voelt ook best wel prettig. Ik merk wel dat ik het aangenamer vind worden naarmate het verschil met de omgevingstemperatuur niet zo groot is. Maar 10-11 graden is natuurlijk ook wel een uitzonderlijke koude werkruimte. Dus ik zou zelf een ruimte van 10 graden wel iets opwarmen met bijvoorbeeld een keramisch kacheltje. Vind je het nou lastig om een keuze te maken uit al die verschillende infraroodpanelen die je vind op internet? Op onze site vind je panelen die wijzelf echt hebben getest.
Met een airco is de ruimte heel snel op temperatuur. Dat is prettig. Maar je hebt wel meer het gevoel van een warme wolk waar je in zit. En je hoort de ventilator en je hebt te maken met dat je een buitenunit kwijt moet kunnen.
Het grote voordeel is natuurlijk wel dat het energiezuinig is en in de zomer gebruikt kan worden om te koelen.
Het is al bijna weer 2023 dus wanneer je nog wil profiteren van de korting op een omkasting van je buitenunit, sla dan nog even je slag.
Volgende keer kan ik echt een uitspraak doen over mijn verbruik over een heel jaar.
Wat heb ik nou kunnen besparen aan gas? Wat is mijn extra stroomverbruik? Wat hebben mijn zonnepanelen opgewekt? En wat betekent dat in euries?
Volgende keer hier meer over.