Deel 52: Praktijktest verbruik airco en IR paneel werkkamer

De ergste kou is gelukkig weer uit de lucht. Wanneer ik nu op mijn werkkamer kom dan is het al weer rond de 16-17 graden in plaats van 11 -12 graden. Zelf merk ik dat ik nu eerder het infrarood paneel aan doe i.p.v. de airco om te verwarmen. Het voordeel van geen geluid en de prettige warmte geeft bij mij eigenlijk de doorslag. Maar doe ik daar, qua verbruik wel slim aan? Nu het weer heel stabiel is ga ik dat twee dagen achter elkaar eens uittesten. De ene dag begin ik met de airco en de andere dag het infrarood paneel. Wie verbruikt er nou meer stroom? Het infraroodpaneel of de airco?

Laten we starten met de airco. De begin temperatuur van de ruimte is 16 graden. Deze gaan we tot 20-21 graden verwarmen. Wanneer ik de airco vanaf 8 uur 4 uur lang gebruik dan is het verbruik 1.059 kWh. Netjes zou ik zo zeggen.

Maar nu de test met het infraroodpaneel. Boven mijn werkplek hangt een 750 Watt paneel. Je zou zeggen dat deze 750 Watt per uur verbruikt. Dus dat zou na 4 uur een 3 kWh verbruik betekenen. Maar hij zit natuurlijk aangesloten op een thermostaat. De thermostaat ligt op mijn werktafel en deze is ingesteld op 21 graden. Wanneer het rond mijn bureau weer 21 graden is dan schakelt het paneel weer uit.

Wat is nou het verbruik geweest in deze 4 uur?

Dit blijkt geen 3 kWh te zijn maar 0,468 kWh. Dat is een enorm verschil.

In die 4 uur heeft het paneel maar 41 minuten echt aangestaan. Best bizar toch?

Voor mij geeft dit een goed gevoel dat ik het IR paneel gewoon aan kan doen zonder dat ik het gevoel heb dat ik hierdoor meer stroom verbruik. Dit heeft mij altijd een beetje tegengehouden. Want het is toch een 750 Watt paneel.

In een vorige video had ik een vergelijking tussen infrarood en de airco ook de aanschafprijs meegenomen. En het lijkt wanneer je deze test en de aanschafprijs zo naast elkaar legt dat het kwartje in het voordeel van infrarood valt. Maar met infrarood kan je natuurlijk niet koelen en in dit voorbeeld gebruik ik infrarood als spotverwarming terwijl een airco de gehele ruimte verwarmt. 

Spotverwarming met infrarood werkt heel goed wanneer de temperatuur van de ruimte waar je zit en de gewenste temperatuur niet te veel uit elkaar ligt zoals in het voorjaar en het najaar zeker het geval is. Is het verschil van kamertemperatuur en de gewenste temperatuur groter dan 4 graden, dan zal het veel minder aangenaam voelen en zal een paneel ook aanzienlijk meer verbruiken.

Conclusie voor mij is dan ook dat ik mij in het voorjaar en najaar heerlijk kan verwarmen met mijn infrarood paneel zonder dat ik me zorgen hoef te maken over het stroomverbruik. 

Volgende keer heb ik trouwens een ontmoeting met Jan. Jan heeft zijn eigen speciale kachel heeft gemaakt waar je weer heerlijk bij kan zitten. Heel bijzonder.

Wil je weten welke IR panelen geschikt zijn voor spotverwarming? Kijk dan even in onze webwinkel. Daar vind je de panelen die door ons getest zijn.

Tot volgende keer.

EcoSavers Energiemeter