Vanaf 1 januari is het prijsplafond in gegaan. Omdat iedereen een verschillende startdatum heeft van zijn energiecontract is het jaar in tweeën gedeeld. Van 1 januari tot je contractdatum en van je contractdatum tot eind 2023. In de maanden januari en februari wek je met zonnepanelen bar weinig stroom op. Het kan dus best nadelig zijn wanneer jouw contract net in die maanden afloopt omdat je niet kan salderen. Laat mijn contract nou eind januari eindigen. Is het nou voor mij verstandig om deze maand op gas te stoken of kan ik het beste toch mijn airco's blijven gebruiken? Laat ik dit eens uitzoeken?
Het prijsplafond is per maand ingedeeld omdat het energieverbruik over een geheel jaar per maand verschilt. Zo is het verbruiksplafond voor januari voor gas 221 m3 maar voor juni is dat 19m3. Ook voor stroom zijn er verschillen over het jaar heen.
Voor het gemak stel ik even dat mijn nieuwe contract op 1 februari in gaat.
Wanneer ik dan ga kijken naar mijn verbruik met gas, toen ik nog geen airco's had, toen was mijn verbruik gemiddeld over 3 jaar 241 m3 voor gas en 283 kWh aan stroom.
Mijn stroomverbruik viel dus binnen het plafond dus daar betaal ik 0,40 euro voor. Maar ik had wel 20 m3 meer aan gas verbruikt. Deze zal dus verrekent moeten worden tegen het volledige tarief. Wanneer we dat netjes doen dan kom ik op een totaalbedrag uit van 483,45 euro. Ik ga er even voor het gemak vanuit dat we niets kunnen salderen voor januari omdat de eigen stroomopwek met zonnepanelen nihil zal zijn.
Wanneer ik nu ga kijken naar mijn verbruik van januari 2022, toen ik begonnen was om met de airco's te verwarmen, kwam ik uit op een gasverbruik uit van 118 m3 en 518 kWh aan stroom. Mijn stroomverbruik was dus aanzienlijk hoger dan het prijsplafond van 339 kWh. Maar gaan we dan kijken wat voor gevolgen dit heeft voor de eindrekening voor januari dan blijkt dit toch nog een 50 euro goedkoper te zijn. Dat had ik zo 1,2,3 eigenlijk niet verwacht. En dat terwijl ik nu nog uitga dat ik niet kan salderen
met eigen opgewekte stroom. Ik verwacht zelf, mede ook door dit zachte weer, dat zowel mijn stroom als gasverbruik veel lager zal uitkomen waarmee ik in dit voorbeeld reken. Dus daarmee bespaar ik gelukkig nog wat.
Ja en wanneer ik nu toch aan het rekenen ben zal ik de som ook eens maken voor een geheel jaar. De rest van het jaar mogen we het te veel of te weinig verbruik middelen met elkaar en dan komen we, doordat we ook met zonnepanelen eigen stroom opwekken, na het salderen uit op een verbruik van 1656 kWh terwijl 2561 kWh het prijsplafond is over deze periode. Dus daar blijf ik ruim binnen. Voor gas komen we dan uit op een 175 m3 terwijl het plafond 979 m3 is. Daar blijven we dus ook ver onder.
Wanneer ik de berekening maak met mijn verbruikscijfers van 2022 en de tarieven van het prijsplafond dan komen we op 1349,94 euro. (onderschrift verwarmen met airco en eigen stroom opwek met zonnepanelen)
Wanneer ik dezelfde rekensom maak voor het gemiddelde verbruik van 3 jaar toen ik verwarmde met gas en geen zonnepanelen had dan kom ik uit op 3032,03 euro.
Dus ook met de tarieven van dit prijsplafond, wat eigenlijk ongunstiger zou zijn voor de warmtepomp gebruiker, kom ik door de combinatie airco en zonnepanelen uit op een besparing van 1682 euro.
Omdat deze berekening een berekening is met mijn cijfers, mijn contract situatie en met mijn tarieven raad ik iedereen aan om zelf eens deze berekening te maken.
Ik ben in ieder geval, door dit even goed op een rij te zetten, blij om te zien dat de combinatie verwarmen met de airco en infrarood en de aanschaf van zonnepanelen nog steeds een goede stap is geweest.
Wist je trouwens dat per 1 januari ook het BTW tarief op je energie is verandert?
Weet je hoeveel je hiermee de staatskas spekt. Daar volgende keer meer over.