Boilervat als warmteopslag
Voordat het salderen gaat verdwijnen is het goed om weten hoe we het eigen gebruik van ons eigen opgewekte stroom kunnen maximaliseren. Warmwater opslag in je eigen boiler wordt daarbij vaak genoemd. Maar wat ik me afvraag is hoeveel energie daar nu eigenlijk voor nodig is en hoe doe je dat het slimst? En met hoeveel kWh kan ik mijn eigen verbruik dan maximaliseren?
Wanneer je gaat kijken naar de grafiek van teruglevering van stroom, dan zie je dat je vanaf maart tot en met oktober stroom terug levert die je op dat moment niet zelf gebruikt. Kunnen we dat niet verder optimaliseren door de opslag van warmwater?
De eerste vraag die je je moet stellen is hoeveel warm water verbruik je eigenlijk op een dag? Want je kan wel 300 liter warm water proberen te verwarmen als buffer maar dat zelfde vat verliest ook weer zijn warmte wanneer je er niets mee doet. Ja zonde dus.
Dus stem je boilervat af op je verbruik. Bij een douchebeurt van rond de 5 minuten verbruik je grof gezegd een 30-50 liter water. Wanneer je dat mengt zal dat 15-25 liter warm water zijn. Maar lig je graag in je ligbad dan verbruik je natuurlijk veel meer. Stem je buoiletvat dus af op je eigen verbruik en je gezinssituatie.
Als voorbeeld gaan we even uit van een 50 liter boilervat. Om de hoeveelheid warmte in kWh te berekenen die kan worden opgeslagen in een 50 liter boilervat, moeten we rekening houden met de specifieke warmtecapaciteit van water, de massa en het temperatuurverschil. De specifieke warmtecapaciteit van water is ongeveer 4,18 kilojoule per kilogram per graad Celsius (kJ/kg°C)
De dichtheid van water is ongeveer 1 kilogram per liter, dus 50 liter water zou een massa hebben van 50 kilogram. Het temperatuurverschil dat we moeten overbruggen is de gewenste temperatuur van 65 graden min de start temperatuur van het water. Laten we zeggen dat dat 10 graden is. Dus is het temperatuurverschil 55 graden.
Nu kunnen we de hoeveelheid warmte berekenen: Warmte = Massa (kg) × Specifieke warmtecapaciteit (kJ/kg°C) × Temperatuurverschil (°C) = 50 kg × 4,18 kJ/kg°C × 55 °C ≈ 11495 kJ
Om kilojoules (kJ) om te zetten naar kilowattuur (kWh), moet je de kilojoulewaarde delen door 3600. Dit komt doordat er 3600 kilojoules in een kilowattuur zitten.
Dus dan komen we uit op 3,19 kWh die het kost het om het boilervat van 50 liter op te warmen.
Wanneer ik op een bewolkte dag kijk naar de hoeveelheid stroom die op een bepaald moment wordt opgewekt, dan zie ik dat dit vaak tussen de 6 a 800 watt ligt. Wanneer je dan met 2000 watt je boilervat opwarmt dan vraag je nog steeds 1400 watt van het net. Het zou dus mooi zijn wanneer je vraag en aanbod op elkaar kan afstemmen.
Dus stel dat je het boilervat van 50 liter met een vermogen van 600 watt kan verwarmen, dan zal je dus meer van je eigen opgewekte energie kunnen verbruiken. In de maanden maart t/m oktober kan je dus op deze manier je eigen verbruik met een kleine 740 kWh vergroten. In mijn geval zou dit betekenen dat ik van 33% eigen stroomgebruik van nu naar bijna 60% eigen stroomverbruik zou kunnen gaan. Handig om te weten zodra de salderingsregeling in zijn geheel is verdwenen.
Natuurlijk is dit een hele grove berekening en het is geheel afhankelijk van je eigen situatie, mogelijkheden en energieverliezen van een boilervat. Maar het geeft wel een beeld van hoeveel praktisch bruikbare energie we voor eigen gebruik met warm water kunnen opslaan.
Ik hoop dat dit je weer een beetje aan het denken heeft gezet en laat vooral jouw gedachte over dit onderwerp achter in de reacties. Als je liever luistert dan kijkt, de vlogs zijn tegenwoordig ook als podcast te luisteren op Spotify en apple podcast.
Tot zover weer even deze keer.