• Mail ons voor meer informatie via: info@energie-transitie.info
• Download de tips & tricks over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/tips-trucs-thuisaccu/
• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-informatie/
Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.
• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010
• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751
• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel/
• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/
• Berekenen via deze link de kabeldikte
Laat ik beginnen met dat dit systeem vooral geschikt is voor mensen met meer dan 18 of 20 zonnepanelen en voldoende ruimte hebben om de luxe kast te plaatsen in een garage of schuur met een stevige vloer. Een 30 kWh systeem weegt rond de 480 kg. Daarnaast moet de plafondhoogte voldoende zijn om het systeem te kunnen plaatsen.
Vervolgens kijken we naar het aantal zonnepanelen dat aanwezig is en de piekvermogens die ze leveren. Als dit vermogen binnen bepaalde waarden valt, kunnen de omvormers van de panelen achter het systeem worden geplaatst. Dit heeft als voordeel dat de panelen stroom blijven leveren bij een stroomstoring. Maar ook dat de omvormers van de panelen blijven werken bij een te hoge netspanning. Wanneer het piekvermogen van de panelen hoger is dan wat het systeem aankan, worden de panelen parallel, of deels parallel en deels achter het systeem geplaatst. Zo is er voor elke situatie een passende oplossing. Het is ook mogelijk om twee HomePowerSystem te koppelen en zo het dubbel aantal zonnepanelen achter het systeem te plaatsen. Je praat dan over een 60 zonnepanelen.
Een deel van onze klanten heeft het HomePowerSystem aangeschaft om gebruik te maken van de peakshaving-functie. Bijvoorbeeld omdat ze op de grens zitten van wat hun 3x25 ampère-aansluiting aan kan en eigenlijk naar een 3x35 ampère-aansluiting moeten. Of ze willen juist terug van een 3x35 of 3x40 ampère naar een 3x25 ampère-aansluiting. Dit scheelt jaarlijks enorm in de kosten. De accu's vangen hierbij de pieken in het verbruik op die boven de 25 ampère uitkomen, terwijl de netaansluiting 3x25 ampère kan blijven. Mooie bijkomstigheid is dat je ook een bijdrage levert aan de veel genoemde netcongestie.
Tussen de meterkast en de plek waar het HomePowerSystem wordt geplaatst moeten kabels worden aangelegd. De dikte van de aders in de AC-bekabeling is afhankelijk van de afstand en de hoeveelheid stroom die door de kabel gaat. Een link om dit te berekenen heb ik in de omschrijving gezet.
Ook is een communicatiekabel nodig tussen de router in huis en het HomePowerSystem, zodat het Victron-systeem kan communiceren met de verschillende apparaten die op de router zijn aangesloten. Denk hierbij aan zonnepanelen omvormers van merken als SolarEdge, Fronius, SMA of ABB, maar ook aan energiemeters die in de meterkast zijn geplaatst.
In de meterkast is slechts een kleine aanpassing nodig. De kabels van en naar de meterkast moeten worden beveiligd en mogelijk moet er ruimte worden gemaakt voor extra energiemeters. Uiteraard hangt de benodigde aanpassing af van de situatie in de meterkast zelf; sommige meterkasten hebben echt wel even een update of uitbreiding nodig.
Op de plaats van het HomePowerSystem moet een verbinding worden gemaakt tussen de bekabeling vanuit de meterkast en de kabels uit het HomePowerSystem. Dit kan met een junctionbox of via werkschakelaars.
Het mooie aan het HomePowerSystem is dat alle componenten in één kast zitten. De kast is afsluitbaar en daarmee veilig voor kinderen. Normaal gesproken worden Victron-omvormers aan een muur gehangen, samen met alle benodigde onderdelen. Nu is alles netjes weggewerkt in één kast met een bedieningsdisplay. Alle veiligheidsmaatregelen zijn ingebouwd. Moet er aan het systeem gewerkt worden, of is er een storing, met één schakelaar is het volledige accu systeem te bypassen.
De tweede AC kabel die is gelegd is bedoeld voor de noodstroom voorziening van het HomePowerSystem. Valt de stroom o het energienet uit dan blijft het hele huis naadloos doorlopen op het accusysteem. Je woning heeft dus altijd stroom. Zolang de accu dit kan leveren.
Volgende keer laat ik je stap voor stap zien hoe je het HomePowerSystem helemaal zelf kunt opbouwen. Wil je nu al meer weten over dit systeem? Neem dan even contact met ons op.