In mijn vorige vlog heb ik mijn voorkeur voor de optimizers van SolarEdge benoemd boven het gebruik van micro-omvormers. Daar is veel reactie op gekomen dus dat wil ik even toelichten. Daar gaat ie.
We hebben gelijkstroom en we hebben wisselstroom.
Bij gelijkstroom, dat zijn normaliter de rode en zwarte kabels, kunnen vlambogen ontstaan door beschadigde kabels. Een vlamboog is een elektrisch fenomeen waarbij elektriciteit overspringt tussen twee geleidende materialen met een lucht- of gasruimte ertussen. Wanneer de spanning tussen de geleiders hoog genoeg wordt, kan deze de lucht of het gas ioniseren. Ionisatie houdt in dat elektronen worden losgemaakt van atomen, waardoor positieve en negatieve ionen ontstaan. Dit proces maakt de lucht of het gas geleidend. Zo kan er elektrische stroom beginnen te vloeien. Dit is wat we zien als een vlamboog.Dit wil je ten alle tijden zien te voorkomen. Heel gevaarlijk want dit kan brand veroorzaken.
Bij wisselstroom, dit zijn vaak de bekende grijze kabels, kunnen bij beschadigde kabels ook hitte en vonken ontstaan. Iedereen heeft wel eens een oude stekker of stekkerdoos gezien die er zwartgeblakerd uit zag. Hoe komt dat nou?
Bij wisselstroom kabels die slecht geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld door knagen of losse contacten, ontstaat er een potentiaalverschil tussen de fase draad en zijn omgeving. De stroom zoekt de weg van de minste weerstand dus zoekt een andere weg. Hierbij kunnen vonken en warmte ontstaan. (Iedereen kent wel knetteren wanneer je soms een stekker in het stopcontact steekt.)
Wanneer dit in een stoffige omgeving gebeurd zoals bij stoffige plekken in huis of bij de micro- omvormers onder panelen waar vogels zich nestelen dan kan deze warmteontwikkeling en vonken leiden tot brandgevaar. Jaarlijks worden er vele huisbranden veroorzaakt door slechte contactdozen of stekkers met wisselstroom. Dit gebeurd veel vaker dan je denkt.
Nu is de eerste reactie om te denken dat dan toch de stoppen doorslaan...? Een heel terechte reactie maar: Wanneer de nul en de fase draad elkaar raken dan zal inderdaad de stop doorslaan. Officieel heet de stop nu een installatie automaat. In de meeste huishoudens is die 16 amp. Dit houdt in dat deze doorslaat wanneer er een overbelasting is, of bij een hoge kortsluitspanning. Maar bij een kabel die beschadigd is of een contactdoos waar de contacten verweerd of slecht zijn kan er een stroom gaan lopen die niet de normale weg volgt. Dit kan bijvoorbeeld via de lucht in de vorm van vonken. Wanneer dit onder de 16 ampere blijft dan zullen de stoppen niet doorslaan terwijl er een enorme warmteontwikkeling kan zijn die weer kan leiden tot brand.
Nu hoor ik je denken: maar er is toch ook nog een aardlekschakelaar? De aardlekschakelaar heeft een andere functie. De aardlekschakelaar is speciaal ontworpen dat wij als gebruiker niet onder stroom kunnen komen te staan wanneer we een apparaat aanraken die verbonden is met ons 230 volt netwerk.
De aardlekschakelaar meet wanneer er stroom weg 'lekt' waardoor er een stroomverschil ontstaat tussen de fase en de nul. Dan grijpt de aardlekschakelaar direct in.
Het ontstaan van vonken bij knagen aan de kabels of dat er door nesten van vogels druk uitoefenen op de aansluitingen van de ac zijde en dat hierbij vonken ontstaan bij micro-omvormers is dus mogelijk.
Bij enige gevaren zal de micro omvormer wellicht uitschakelen als veiligheid maar de 230v blijft op de kabel staan want die komt vanuit de groepenkast.
Er zijn dus veel situaties geweest met wisselstroom waarbij stopcontacten bij mensen in huis verkoolt of zwart zijn geworden of zelfs brand is ontstaan zonder enige reactie van de aardlekschakelaar of de installatie automaat.
Dan gelijkstroom:
Bij gelijkstroom heb je te maken met een hoge spanning bij zonnig weer. Zeker wanneer je veel panelen op het dak hebt liggen. Het is dus van het grootste belang dat je veel aandacht schenkt aan de veiligheid van het systeem. Want hoe hoger de spanning des te groter de afstand van de vlambogen kunnen zijn.
Dus ik ben zelf op zoek gegaan naar een systeem wat op dit moment de beste beveiliging kent. Daarbij kom ik uit bij de optimizers van SolarEdge omdat deze een groot aantal veiligheidsmaatregelen hebben getroffen. Zo identificeert de optimizer een dreigende vlamboog en oververhitting en stopt direct de stroomtoevoer. Gelijkertijd schakelt de omvormer het systeem over naar een veilige modus en verlaagt direct de spanning naar 1 volt per paneel waardoor er een veilige spanning ontstaat
Ook kent dit systeem een dergelijke veilige modus wanneer je de panelen gaat installeren.
Al met al: Check goed de specificaties van de apparatuur die je aanschaft. Veel mirco-omvormers toppen bijvoorbeeld de uitgangsstroom af naar bijvoorbeeld 295 watt. Beetje zonde wanneer je panelen op dat moment veel meer opleveren. Kijk daarnaast ook naar het maximaal aantal panelen wat je kan aansluiten op één groep. Hier zit ook nog wel eens een beperking op.
Beste mensen, het is geen wedstrijd tussen wisselstroom en gelijkstroom. Waar het om gaat is dat zowel bij gelijk als bij wisselstroom er gevaren op de loer liggen. Besef waar deze gevaren liggen en ga hier zorgvuldig mee om. Waar je ook voor kiest.
Tot zover de vergelijking tussen de micro-omvormers en de optimizers.
Volgende keer wil ik je laten zien dat ik met een minimale investering toch 6 panelen extra erbij kan leggen. Tot de volgende keer.