Iedereen weet tegenwoordig dat je veel energie kan besparen door al je gloeilampen te vervangen voor LED verlichting. Tegenwoordig is de kwaliteit van LED lampen heel goed, maar je moet wel weten waar je naar moet kijken om goede LED lampen aan te schaffen waar je dan ook heel blij mee zult zijn. Daar gaan we het vandaag over hebben.

Wat zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van LED lampen? Dan kom je al snel op technische termen als kleurenspectrum (CRI, TLCI) , kleurtemperatuur, de flickerrate, energie efficiëntie en lumen versus Watt.

SPECTRUM

Laten we beginnen met kleurenspectrum en CRI. Het kleurenspectrum verwijst naar de verschillende kleuren die het licht van een lamp bevat. Het witte licht van de zon bevat alle kleuren. Een breed kleurenspectrum is belangrijk omdat het zorgt voor een natuurlijkere kleurweergave van een object of omgeving waar een lamp op gericht is. 

De CRI, oftewel Color Rendering Index, is een maatstaf voor hoe goed een lichtbron de kleuren van objecten kan weergeven in vergelijking met natuurlijk zonlicht. Hoe hoger de CRI, hoe beter de kleurweergave. Voor lampen waarbij je leest of bij lampen die boven een tafel hangen zou ik bij voorkeur een lamp kiezen die minimaal een CRI waarde hebben van 90, maar eigenlijk het liefst hoger dan 95. Die laatste LED lampen zijn nog steeds moeilijk te vinden.

KLEURTEMPERATUUR

Een andere belangrijke factor is de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en geeft aan hoe warm of koel het licht is. Lampen met een lage kleurtemperatuur hebben een warm, geelachtig licht, terwijl lampen met een hoge kleurtemperatuur een koeler, blauwachtig licht hebben. Voor thuisgebruik is het meestal het beste om een kleurtemperatuur te kiezen tussen de 2200K en 3000K, omdat dit een warme, gezellige sfeer creëert. In werksituaties kom je juist steeds meer lampen tegen met een hogere Kelvin waarde.

Stroboscoop effect / flickerrate

Naast kleurenspectrum en kleurtemperatuur is ook het stroboscoop effect, of de flickerrate, goed om in de gaten te houden. Hoewel dit met het blote oog niet altijd waarneembaar is, kan het knipperen van LED lampen bij sommige mensen vermoeidheid van de ogen, en zelfs hoofdpijn veroorzaken. Je kunt met de camera van je telefoon een simpel testje doen. Je telefoon moet wel in een automatische stand staan. Ga met je camera heel dicht op de LED lamp. Wanneer je balken op je beeldscherm ziet verschijnen dan is dit licht vaak ook hinderlijk voor onze ogen. Zo kan je in de winkel de juiste LED lamp selecteren.

WATT versus LUMEN

Hoe weet je nu welke LED lamp een goede vervanging is voor je gloeilamp. We zijn gewend om in Watt te denken voor lichtsterkte. 40 Watt, 60 Watt, 100 Watt. Lumen is de eenheid van lichtstroom, oftewel de hoeveelheid licht die een lamp produceert. Wattage, daarentegen, is de eenheid van vermogen, oftewel de hoeveelheid energie die een lamp gebruikt. Om dit goed uit te kunnen rekenen moet je dus eigenlijk de energie efficiëntie weten van een LED lamp. Maar om het niet al te ingewikkeld te maken is een grove vuistregel om het Wattage maal 10 te doen en dan heb je ongeveer het aantal lumen wat je nodig hebt. Dus 40 Watt is ongeveer 400 lumen. 100 Watt is ongeveer 1000 lumen. 

Energie efficiëntie

De energie efficiëntie wordt uitgedrukt in lumen-wattverhouding, Een hogere lumen-watt verhouding betekent dat de lamp meer licht produceert met minder energie. Hoe hoger het getal van deze verhouding, hoe efficiënter de lichtbron met de energie omgaat. De huidige LED verlichting levert tussen de 110 en 190 lumen per Watt.

Dit is belangrijk omdat het niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. 


Dus even kort samengevat. Wanneer je goede LED verlichting belangrijk vindt, check dan even of de LED lamp aan de volgende zaken voldoet:

Een hoge CRI waarde (het liefst 95 of hoger)

De Kleurtemperatuur – woonkamer tussen de 2200K en 3000K

– werkkamer rond de 5000K

De flickerrate. Doe hiervoor even de telefoon truck

Het aantal lumen. (deel het lumen door 10 om dit te vergelijken met het aantal Watt van een gloeilamp)

En waarde van de energie efficiëntie. (tussen de 110 en 190 lumen per Watt.)


Ik hoop dat jullie weer wat aan deze tips hebben gehad. Van een duimpje wordt ik blij en abonneer je op mijn kanaal. Tot de volgende keer.