Het belang van Peakhaving bij een thuisbatterij 

• Download de tips & tricks over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/tips-trucs-thuisaccu/ 

• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-informatie/ 

Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools. 

• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010 • Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751 

• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel/ 

• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/

Vandaag ga ik het hebben over een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in onze moderne, duurzame samenleving: **peakshaving bij een thuisbatterij**. Misschien heb je er al eens van gehoord, maar vandaag ga ik je uitleggen wat het is en hoe het je kan helpen om te besparen op je energierekening én je elektriciteitsaansluiting te optimaliseren. Maar ook niet onbelangrijk: je creëert ruimte op het toch al volgelopen energienetwerk”

Ieder huis of bedrijf heeft zijn eigen elektriciteitsaansluiting. Voor veel huishoudens is dat een 3 x 25 ampère aansluiting of een 1 x 40 ampère aansluiting. Maar er zijn natuurlijk veel andere aansluitingen mogelijk.

Tot nu toe wordt de grote van de elektriciteitsaansluiting van een huis of een bedrijf bepaald door de hoogste stroompieken van alle elektriciteitsgebruikers bij elkaar. Stel je voor dat je op een gegeven moment veel apparaten tegelijk aan zet. Bijvoorbeeld een wasmachine, droger, waterkoker, oven, strijkijzer en ook nog je warmtepomp. Al deze apparaten hebben tijdens hun verbruik op bepaalde momenten een stroompiek.  

Wanneer je al deze stroompieken samenvallen op één moment dan kan je je voorstellen dat jouw elektriciteitsaansluiting dit aan moet kunnen. Bij een 3 x 25 ampère aansluiting wil dat zeggen dat deze een stroompiek kan leveren van ruim 17 duizend watt. Die ruimte heeft de netbeheerder voor jou gereserveerd. En dat terwijl je misschien gemiddeld genomen maar 3 of 4 duizend watt nodig hebt. Dit is ruimte die dan niet door anderen gebruikt kan worden. Dat is eigenlijk zonde want die piekmomenten kunnen we perfect opvangen met peakshaving met een thuisaccu.

Allereerst, wat is peakshaving nu eigenlijk? Simpel gezegd, is peakshaving een techniek waarbij de hoogste stroompieken in je elektriciteitsverbruik worden opgevangen door een batterij. Dit kan je in staat stellen om terug te gaan naar een kleinere netaansluiting.

Laten we dat even concreet maken met een paar voorbeelden. Doordat we steeds meer elektrificeren met warmtepompen en elektrisch laden van de auto, lopen we als snel tegen de grenzen op van bijvoorbeeld een 3 x 25 amp aansluiting. Je zou dan op den duur naar een hogere aansluiting moeten met de daarbij behorende kosten. Met peakshaven los je dit heel eenvoudig op.

Maar stel, je zit al aan een aansluiting van 3x35 ampère. Door gebruik te maken van peakshaving kun je vaak terug naar een aansluiting van 3x25 ampère.

Dit betekent niet alleen dat je minder vastrechtkosten betaalt, maar ook dat je beter voorbereid bent op toekomstige ontwikkelingen zoals prijsaanpassingen wanneer netbeheerders piekbelasting gaan invoeren zoals in België al het geval is.

Voor bedrijven kan dit nog ingrijpender zijn. Bedrijven die normaal gesproken een aansluiting van 3x80 ampère nodig hebben, kunnen dankzij peakshaving soms zelfs terug naar 3x50 ampère. Dat is een aanzienlijke besparing op de kosten!

Je vraagt je misschien af waarom dit zo belangrijk is. Het antwoord ligt in de toenemende druk op ons elektriciteitsnetwerk. Netwerkbeheerders reserveren voor iedere aansluiting een bepaalde ruimte die ieder moment beschikbaar moet zijn. En dat is ruimte die jij eigenlijk maar zelden gebruikt. Door peakshaving toe te passen zou deze extra ruimte weer vergeven kunnen worden aan andere partijen die dit nodig hebben. En je kan je voorstellen wanneer je de pieken uit je eigen stroomverbruik filtert dat je mee helpt om het elektriciteitsnet stabieler te houden. Maar het scheelt uiteindelijk ook in je portemonnee.

Wil je meer weten over de thuisaccu? Download dan onze gratis tips en tricks over de thuisaccu. Vergeet niet om je te abonneren als je dat nog niet hebt gedaan, en ik zie je graag terug in de volgende video!"