• Download de tips & tricks over thuisaccu's: https://www.energie-transitie.info/tips-trucs-thuisaccu/

• Voor meer informatie over de thuisaccu: https://www.energie-transitie.info/thuisaccu-informatie/

Kijk op https://www.energie-transitie.info/ voor diverse rekentools.

• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:

https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-panelen-c139802010

• Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: https://webshop.energie-transitie.info/winkel/Infrarood-bedrijven-c159227751

• Infrarood speksteenkachel: https://www.energie-transitie.info/infrarood-speksteenkachel/

• Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: https://www.energie-transitie.info/tips-verwarmen-met-infrarood-panelen/


Ondersteun de vlogs met een donatie:

https://www.energie-transitie.info/ondersteun-de-vlogs-in-stappen-van-het-gas-af/


Kan je een 1 fase thuisbatterij aansluiten op een 3 fase aansluiting? Daarover gaat deze vlog.

In veel huishoudens in Nederland komt de stroom binnen met 1 fase of met 3-fasen. Bij 1 fase systemen is dat meestal een 1 maal 40 ampère aansluiting waarbij je maximaal 9200 watt kan verbruiken op één moment. En bij de 3 fase systemen is de inkomende stroom verdeeld over 3 fasen. Dit is meestal 3 maal een 25 ampère aansluiting zodat je op iedere fase op één moment maximaal 5750 watt kan gebruiken. In je meterkast worden je groepen waarop je apparaten zijn aangesloten verdeelt over deze 3 fasen na gelang van het stroomverbruik op één groep. De groepen zijn meestal afgezekerd op 16 ampère zodat je op één groep maximaal 3680 Watt op één moment kan verbruiken.


Waar moet je nou op letten wil je een 1 fase accusysteem aansluiten op een 3 fase aansluiting?

Allereerst moet de thuisaccu de mogelijkheid hebben om alles wat er op de 3 de fases gebeurt te monitoren. Aan de hand van de gegevens van de 3 fases kan een slim accu-systeem weer reageren. Zo kan de accu reageren op de pieken die op iedere fase komt. Een piek wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het aanzetten van een apparaat. Een slim 1 fase thuisaccu-systeem kan zo inspelen op de vraag maar ook op de aanbod van stroom over de 3 fases. Check dus bij de aanschaf van een 1-fase accusysteem of dit systeem kan inspelen op dat wat erop de andere fases gebeurd. Uiteindelijk wordt er afgerekend bij de energiemaatschappij over het totaal wat je op alle fases levert of verbruikt aan stroom. 


Wanneer je een 1-fase accusysteem hebt dan sluit je op 1 van de binnenkomende 3 fases vervolgens het slimme accusysteem aan. Bijvoorbeeld op fase 1. Vervolgens kan je op die fase een noodstroom voorziening maken wanneer dat mogelijk is op het accusysteem. Zo hebben wijzelf de koelkast, een groot gedeelte van alle verlichting, de CV pomp, de zonnepanelen, de internet-router en wasmachine op één fase gezet. Mocht er een stroomstoring zijn dan reageert de thuisaccu binnen 20 milliseconde en hebben wij gewoon nog licht, blijft de koelkast werken en hebben wij nog gewoon warm water, kan ik nog gewoon koken en kunnen wij de centrale verwarming op gas gewoon weer opstarten.

De apparaten die dan op fase 2 en 3 zitten kan ik dan even niet gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld de magnetron, de oven, de airco’s en de stroom in de schuur en de overkapping. Maar dat overleef ik wel.

Je kan er natuurlijk ook voor zorgen dat je op alle binnenkomende 3 fase een thuisaccu-omvormer plaatst met noodstroom op alle fases. Dan heb je weliswaar nog op alle groepen stroom staan, maar dan zal je toch rekening moeten houden met je stroomverbruik. Een aantal apparaten zoals een magnetron, een oven, of een warmtepomp vreten namelijk stroom. En dan ben je snel door je opslagcapaciteit van je accu’s heen. Zorg dus bij een drie fase thuisaccusysteem met een noodstroomvoorziening voor voldoende kWh aan opslag wanneer je de deze voorziening wilt gaan gebruiken. 

Wat is nou het grote voordeel van een 1 fase thuisaccu. Nou heel simpel. De aanschafprijs.

Die is gewoon een stuk lager.

Heeft een 1-fase systeem dan ook een nadeel? Ja zeker, want je ben veel beperkter in de snelheid van laden en ontladen van de accu. Wanneer je naar de uurprijzen kijkt van goedkope en dure tarieven dan speelt dat zich vaak binnen 3 uur af. In die drie uur wil je dus je accu kunnen opladen of ontladen. Dus de verhouding van de laad en ontlaadsnelheid moet in verhouding zijn met je opslagcapaciteit.


Hetzelfde geldt ook voor het opslaan van de zonnestroom. Heb jij 20 panelen op je dak en leveren deze volop stroom dan zal je tekort komen met een 1-fase systeem om al deze stroom op te vangen in je accupakket. Dan is een 3-fase thuisaccusysteem een betere keuze omdat deze hogere laadsnelheden aankan. Ook bij een 3-fase systeem is het belangrijk dat de opslagcapaciteit van de accu’s zich goed verhouden tot de laad en ontlaadsnelheid van het 3-fase systeem. Dit is namelijk weer belangrijk voor de levensduur van de accu’s.