De BTW tarieven over energie gaan weer omhoog. Wat houdt dat precies in voor jou?

Voordat ik deze vlog begin wil ik even terugkomen op mijn vorige vlog. Toen ik mij vlog vorige week opnam bestond er nog onduidelijkheid hoe er zou worden omgegaan met het salderen wanneer het energieplafond in zou gaan. Op dit moment geven de betreffende partijen aan dat het salderen van eigen opgewekte stroom over de contract periode wordt berekend zoals vooraf ook was afgesproken. Eindelijk duidelijkheid en ik ben benieuwd hoe ik dat ga terugzien in mijn afrekening. Ik houd jullie hierover op de hoogte.

In 2023 gaat niet alleen het prijsplafond gelden voor de energietarieven maar we gaan ook een hogere energiebelasting betalen en het BTW tarief wordt weer terug gezet per 1 januari 2023 van 9% naar 21%. Dat lijkt niet zoveel, want het was tot 1 juli 2022 ook 21% maar wat houdt dat nou precies in voor jouw energierekening van 2023? Ik ben een simpele maar handige rekentool tegengekomen die uitrekent wat deze verhoging voor jou inhoud. Maar daar later meer over. We gaan eerst eens even kijken naar alleen die BTW verhoging.

Laten we even heel grof de BTW inkomsten van de overheid over het energieverbruik van de Nederlandse huishoudens bezien. Zodat we een beetje inzien over welke bedragen je praat.

Voordat de energieprijzen zo enorm de lucht in zijn gegaan betaalde wij gemiddeld 19 eurocent voor 1 kWh aan stroom. In die prijs zat dan en kleine 4 eurocent aan BTW. De BTW was toen 21%. Bij een gemiddeld verbruik per huishouden van 2900 kWh en met 8,1 miljoen huishoudens leverde alleen de BTW voor het huishoudens de overheid een dikke 937 miljoen euro op. (937.251.000) 

Met de stroomprijs van het energieplafond van 40 eurocent stijgt met 21% BTW dit bedrag naar ruim 1,9 miljard euro. (1.973.160.000). Dat is maar liefst een stijging van ruim 210 %.

Voor gas is dat niet veel anders en leverde de BTW voor de prijsstijging een 1.6 miljard euro op wanneer we uitgaan van een tarief die toen normaal was. En bij de gasprijs van het prijsplafond, 1 euro 45, levert de 21% BTW bijna 3 miljard euro op. Dat is een stijging van 181 %

Dat is samen bijna 5 miljard euro! Ja dat is dus eigenlijk best wel een perverse inkomsten prikker voor de overheid. Hoe hoger de energieprijs, des te meer BTW inkomsten.

Maar ja de overheid legt voor het prijsplafond wel een slordige 23,5 miljard euro neer.

En dat moet natuurlijk wel worden terugverdiend. Maar wanneer de prijzen zo hoog blijven, en daar lijkt het wel op, dan is dat binnen een korte periode weer rechtgetrokken. Zeker wanneer je je ook nog eens realiseert dat het energieverbruik van de Nederlandse huishoudens maar 14% is van het totale energieverbruik.

Dit is natuurlijk allemaal wel leuk en aardig maar wat betekent deze verhoging nou voor jou? Ik kwam op zowel overstappen.nl als eigenhuis.nl een rekentool tegen waarmee je kan uitrekenen aan de hand van jouw energieverbruik wat je extra meer aan energiebelasting in 2023 gaat betalen. Ze verschillen wel onderling iets van elkaar maar het geeft je een goed idee.

Wanneer ik dan de waardes van het prijsplafond invul (2900 kwh en 1200 m3) dan kom ik maar liefst op een bedrag uit van 478,91 euro. Dat is dus bijna 40 euro aan energie belasting extra per maand.

Omdat de energiebelasting wordt berekend aan de hand van jouw verbruik is het dus verstandig om dit verbruik gewoon zo laag mogelijk te krijgen. Mijn gasverbruik heb ik al met 77 % kunnen verlagen. Maar met een paar extra zonnepanelen zou ik mijn stroomverbruik nog verder naar beneden kunnen halen. Ik ga dus maar nog eens onderzoeken wat ik daar nog mee kan doen.


Tot de volgende keer.