Wat te doen met die hoge luchtvochtigheid?
Help! Mijn buitenunit van mijn airco warmtepomp bevriest!
Zoals veel mensen al hebben gemerkt, hebben veel airco's bij het verwarmen met dit koude en vooral vochtige weer last van defrosten. De airco stopt dan even waarbij de buitenunit moet ontdooien waarna de airco weer zijn werk kan gaan doen. Dat kan zeker wel een paar minuten duren. En de één heeft er wat meer last van dan de ander. Dat de airco's op dit moment meer defrosten heeft te maken met de enorme hoge luchtvochtigheid van dit moment. Dit is zelfs richting de 100 %.
Wanneer de lucht droger is heb je hier minder of zelfs geen last meer van. Maar hoe gaan we daar nou het best mee om en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de airco's iets minder hard hoeven te werken bij koude dagen?
Even een berichtje tussendoor. Ik krijg veel berichten binnen aan de hand van de vlog van vorige week over welke infrarood panelen nu het meest geschikt zijn omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Wij hebben zelf een aantal panelen uitvoerig getest en die kan je in onze webwinkel terugvinden.
Dat een airco heel efficiënt warmte kan genereren weten we ondertussen wel. Een aantal airco's hebben zelfs bij – 10 graden nog een SCOP waarde van 4,5. Maar daar heb je natuurlijk niets aan wanneer de airco iedere keer moet defrosten. Want dat kost ook energie. Wanneer ik naar mijn eigen verbruik kijk van de airco bij zo'n hoge luchtvochtigheid en een temperatuur rond het vriespunt dan zie ik dat ons verbruik is gestegen van een 8 kWh per dag naar 15 kWh per dag. Dat geldt voor de airco in de huiskamer die de gehele dag aanstaat. Wanneer ik dit laatste verbruik vergelijk met het dagelijkse gasverbruik van voorheen, dan was dat 8m3 per dag. Qua prijs ben je dus nog voordeliger uit. Een 8 a 9 euro per dag. Maar door die hoge luchtvochtigheid voelt het binnen duidelijk minder prettig aan en ik moet de airco ook in een hogere ventilatiestand zetten. En dat wil je natuurlijk niet.
Dus ik ben voor nu ook gaan experimenteren met een combi van de CV met de airco. Het opwarmen van de ruimte is natuurlijk het meest efficiënt met een airco. Dus daar begin ik mee. Wanneer de thermostaat in de huiskamer rond de 19 graden komt dan zet ik de CV aan op 20 graden. De CV springt dus alleen bij wanneer de kamertemperatuur onder de 20 graden zakt. Dit is bijvoorbeeld wanneer de airco in de defrost stand schiet. Hierdoor houdt ik mijn gasverbruik onder controle en houdt ik de kamertemperatuur stabiel wanneer de binnenunit van de airco even stopt. Met deze manier van verwarmen verbruik ik 1,8 m3 aan gas op een dat en 13 kWh aan stroom voor de airco. Dat is dus nog een 6 euro per dag goedkoper dan waneer wij alleen op gas zouden stoken. Maar dit geldt dus voor mijn situatie. Reken dit ook voor jezelf even uit.
Ja..zelf baal ik er best wel van dat ik de CV nog moet aanzetten. Maar ondanks dat ik nu wat moet bijstoken met de CV weet ik ook dat ik over een heel jaar toch rond de 80% op mijn gasverbruik heb bespaard. En dat moet ik niet vergeten. 80%!
Tja en dan komen we met zo'n hoge luchtvochtigheid en deze kou toch nog een minpunt tegen van de airco warmtepomp als verwarming. En dat mag en moet ook gezegd worden.
Ja een infraroodpaneel heeft natuurlijk geen last van defrosten en dit is tevens een leuk bruggetje naar het volgende: Er werd mij namelijk gevraagd of ik een vergelijking kon maken tussen het stroomverbruik van infrarood panelen en de airco. Nou dat is nog best een leuke vergelijking. Zeker wanneer je de aanschafprijs even meeneemt.
Volgende keer daar meer over.