Zoals jullie weten verwarm ik ons huis niet meer met de centrale verwarming op gas maar met airco's die ik wil aan gaan vullen met Infrarood panelen. Hierdoor verbruiken wij maar liefst 80% minder gas waardoor we heel veel geld besparen. Maar wanneer je over airco's of warmtepompen hoort dan heeft iedereen het maar over COP waardes en in de specificaties zie je dan ook weer SCOP langskomen en wanneer dat nog niet genoeg is dan zie je ook nog SEER of EER langskomen. Aaaah …. wat is dat allemaal? Dat ga ik jullie uitleggen.

De term COP staat voor de prestatiecoëfficiënt van een verwarmingsapparaat. De afkorting staat voor Coëfficiënt of Performance.

COP duidt dus de verhouding van verwarmen aan, ten opzicht van de energie die daar voor nodig is. (formule in beeld) Een elektrische verwarming levert bijvoorbeeld 1kW aan warmte met 1kW aan energie. Dan spreek je van een COP waarde van 1. Je centrale verwarming op gas heeft bijvoorbeeld ook een COP waarde rond de 1.

Wanneer in de specificaties van een airco een COP waarde van 5 wordt aangegeven bij verwarmen, dan kan de airco dus met 1kW aan energie, 5 kW aan warmte genereren. Ja dat lijkt haast een wonder maar die extra energie in warmte haalt hij uit de buitenlucht.  

Dus hoe hoger de COP waarde die wordt aangegeven, hoe energiezuiniger het apparaat is. Daarom willen we graag een airco met hoge COP waardes.

Zoals ik al zei haalt de airco deze extra energie (warmte) uit de buitenlucht. Maar hoe kouder de buitentemperatuur is des te meer energie er nodig is om warmte uit de lucht te halen. De COP daalt dan ook. In specificaties kom je dan ook vaak meerdere COP waardes tegen met daarbij aangegeven, bij welke buitentemperatuur dat is.

Je kan je voorstellen dat in Scandinavische landen de COP waardes eigenlijk geheel anders zijn dan die in Spanje en Griekenland. 

Om dit goed te kunnen weergeven is de SCOP in het leven geroepen.  SCOP staat voor (Seasonal Coëfficiënt of Performance)

Hierbij hebben ze voor de EU 3 verschillende klimaatzones gemaakt (koud, gemiddeld, warm)  Met deze indeling krijg je dus de prestatiecoëfficiënt van die zones in beeld.(SCOP)  Wij vallen in de gemiddelde zone.

Ook wordt er bij de SCOP bij 4 verschillende temperaturen gemeten (12,7,2,en-7) Per zone is vastgesteld hoeveel uur per jaar sprake is van één van de vier buitentemperaturen. Zo kan er een gewogen rendement worden berekend.

De SCOP biedt dus een realistischer beeld van de energie-efficiëntie.

Ja en dan komen we bij airco's ook nog de afkortingen tegen van EER en SEER. Je ziet haast door de bomen het bos niet meer. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig.  Wat de COP waarde is bij verwarmen is de EER waarde voor bij het koelen. EER staat voor Energy Efficiency Ratio.

En wanneer het seizoen en de regio er bij betrokken wordt dan preken we van SEER.

Seasonal Energy Efficiency Ratio.

Trouwens alle informatie over het verwarmen met een airco heb ik gebundeld in een document. Dus wanneer je erover nadenkt om te gaan verwarmen met een airco dan staan hier de zaken in waar je rekening mee moet houden. 

Vergeet je niet te abonneren en geef even een duimpje!

En tot de volgende keer.